Welke waterwaarden zijn er en waar moet je op letten

 

In het water zijn diverse stoffen en materialen aanwezig.

In dit artikel gaan we daar verder op in, wat is het en wat veroorzaakt het.

Om te beginnen zijn dit de ideale waterwaarden voor een standaard aquarium.

Soort Waarde  Opmerking
PO4 (Fosfaat) Max 1 mg/L Liever 0,5 mg/L
Fe (ijzer) 0,5 - 1  mg/L  
No2 (Nitriet) 0 mg/L Boven 0,9 mg/L gevaarlijk voor de vissen, boven 3,3 mg/L dodelijk voor alles
No3 (Nitraat) 0-20 mg/L  
Co2 (koolstofdioxide) 10-30 mg/L  
pH (zuurtegraad) Gem. 6 / 7  
KH (carbonaathardheid) 5-10 °dKH  
GH (Gezamelijke hardheid) 4-10 °dGH  
NH3/4 (Ammoniak/Ammonium) 0 mg/L  
Cu (Koper) 0 mg/L Boven 0,3 dodelijk voor slakken, boven 1 dodelijk voor alles
CI (Chloor) <0,02 mg/L  

 

pH:

De pH waarde geeft de zuurgraad van je aquarium weer. Normaal is de waarde van een neutrale waterige oplossing 7. Hoe zuurder het water, hoe lager de waarde.

Caridina garnalen hebben het liefst een zuurtegraad van 5,5 tot 6,5 waar Neocaridina garnalen liever een waarde van 6,5 tot 7,5 hebben. Een te lage pH waarde is zeer schadelijk voor je aquariumbewoners, in sommige gevallen zelfs dodelijk.

No2:

No2 staat voor Nitriet. Dit is doorgaans een gevaarlijke waarde in je aquarium en dient te allen tijde lager te zijn dan 0,5mg per liter. Nitriet kan ontstaan door dode vissen / garnalen of andere bewoners van het aquarium. Tevens komt er een nitrietpiek voor bij het opstarten van een nieuwe aquarium.

Een nieuw aquarium moet zijn eigen bacteriecultuur nog laten groeien. Tijdens het indraaien kan er op een gegeven moment een witte waas in je aquarium ontstaan. Dit zijn de bacteriën die vechten tegen de nitraat. Dit verdwijnt na een aantal dagen en doorgaans is dan de piek voorbij. Het blijft belangrijk, dat voordat je er bewoners in gaat stoppen, dat je blijft meten totdat de nitrietwaarde onder de 0,5mg/l is uitgekomen. Let goed op dat een aquarium doorgaans 3 tot 5 weken ingedraaid moet worden voordat de piek is geweest. Denk hier goed aan in de planning van het inrichten en het laten bewonen van je aquarium.

No3:

No3 staat voor Nitraat. Nitraat wordt o.a. aangemaakt door de omzetting van Nitriet. De bacteriën in het filter zijn in staat nitriet om te zetten naar nitraat wat weer goed is voor je planten. Dit is een van de voedingsstoffen waarvan je planten groeien en daarmee. Het is belangrijk om een zekere waarde aan nitraat in je aquarium te hebben, anders zullen algen zeker de overhand gaan krijgen. Let op dat deze waarde niet boven de 20mg/l uit komt.

kH:

kH staat voor Carbonaathardheid. Deze waarde geeft de hoeveelheid opgeloste calcium en magnesium er in het water aan. Hoe hoger de kH waarde, hoe sneller de zuren in het water gebonden worden en je pH waarde stijgt en dus minder zuur wordt. De Kh waarde wordt ook wel de buffer van het aquarium genoemd. Doorgaans is een kH waarde tussen de 4 en 10 prima. Er zijn wel enkele soorten vissen die en hogere kH waarde vereisen. Let hier goed op bij de aanschaf van je bewoners. Caridina garnalen hebben het liefst een waarde tussen 0 en 1, de Neocaridina garnalen tussen de 4 en 8.

gH:

gH staat voor de hardheid van het water. Dit staat voor alle opgeloste stoffen in het water. Doorgaans moet de waarde tussen de 6 en de 16 liggen. Dit is wel afhankelijk van de bewoners die je in het aquarium wil houden. Caridina garnalen hebben het liefst een waarde tussen 5 en 6, de Neocaridina garnalen tussen de 2 en de 8. Deze hebben dus een ruimere marge. Hoe lager de gH waarde, hoe zachter het water. Hoe hoger, hoe harder.

Is de gH waarde  te hoog kun je dit omlaag brengen door gebruik te maken van Osmose ('leeg') water, regenwater (goed gefilterd) of afgekoeld gekookt water, gebruik hier wel koud water voor om te koken. Heet water uit de kraan kan metaaldeeltjes bevatten welke je niet in je aquarium wil hebben.

Co2:

Co2 is de afkorting van koolstofdioxide. Co2 is benodigd door de meeste planten en is een belangrijke stof om de groei en daarmee de rem van algen te bevorderen. Over Co2 is zoveel te vertellen dat ik hier op een later moment meer aandacht aan zal besteden op een losse pagina. De makkelijkste manier om te kijken of je genoeg Co2 geeft is door gebruik te maken van een dropchecker. Deze kleurt blauw wanneer je te weinig geeft, groen als je genoeg geeft en geel wanneer je teveel geeft. Het beste is om de checker op limoengroen te laten komen. Heb je geen dropchecker kun je dit controleren door je pH en kH te meten. Middels een Co2 tabel welke via google te vinden is kun je aflezen of je voldoende geeft.

TDS en Geleidbaarheid van water (EC):

TDS staat voor Total Dissolved Solids en dit geeft aan hoeveel opgeloste stoffen er in het water aanwezig zijn. Kraanwater heeft doorgaans een TDS waarde van 200-400 waar osmosewater een waarde tussen de 0 en de 10 heeft. Daarom wordt Osmose water ook wel 'leeg' water genoemd.

Wil je osmosewater gebruiken voor je garnalen dient dit wel aangevuld te worden met diverse mineralen, zie hiervoor pagina: Type water.

Let goed op bij de aanschaf van garnalen op wat voor water ze horen te zitten.

De geleidbaarheid van water (EC - Electrical Current) wordt uitgedrukt MicroSiemens. In het kort geeft dit aan wat het vermogen van het water is om elektrische stroom te kunnen geleiden. Hoe meer opgeloste stoffen in het water, hoe makkelijker dat gaat. De weerstand is dan lager. Door de TDS waarde x 1,5 te doen heb je ongeveer de EC waarde te pakken.

Nu je iets meer weet over de verschillende waterwaarden geef ik je hierbij nog even een overzicht voor de verschillende garnalen:

Waarde Caridina Garnaal Neocaridina Garnaal Taiwan Bee
pH 5,5-6,5 6,5 - 7,5 5,5 - 6,7
gH 5-6 2-8 3-6
kH 0-1 4-8 0-1
No2 0 0  
EC 250-300 400-600 135-180
Temperatuur 23 graden 20-26 graden 20-25 graden