Het voeren van je garnalen is doorgaans een leuke en gewaardeerde klus. De garnalen komen op het voer af alsof ze nooit eerder zoiets lekkers hebben gegeten.

Hierbij leg ik wat uit over wat verschillende soorten voeding maar ook het gebruik van natuurproducten.

Allereerst is het goed om bij de inrichting van je aquarium na te denken over hoe je ze gaat voeren.

Je kan onder andere kiezen voor sticks, poeders (veel gebruikt voor babygarnalen) of pasta's. Kijk goed naar wat je kiest, vraag het ook aan andere garnalenhouders. Het is belangrijk om een totaalvoer te gebruiken wat je kan aanvullen met lekkernijen.

Denk bij lekkernijen aan de verschillende smaken garnalen sticks, lollies en bladeren.

Garnalen Sticks:

Garnalen sticks bestaan doorgaans uit hoogwaardige voedingsstoffen. Dat wordt samengeperst in lange buisjes en gebroken. Doorgaans is de voedingsschema ca. 5mm per 15-30 garnalen per dag. Dit kan per merk afwijken dus kijk goed op de verpakking van het merk dat je kiest. Omdat er zoveel soorten en smaken zijn kun je er goed mee afwisselen.

Garnalen lollies:

Garnalen lollies bestaan uiteraard ook uit hoogwaardige voedingsstoffen. Er zijn verschillende soorten en smaken te verkrijgen waardoor je ze een wisselend dieet kan geven. Hebben ze meer weerstand nodig, kun je het een kiezen, hebben ze extra chitine nodig om het vervel proces te ondersteunen heb je daar ook weer een lolly voor en ga zo maar door. Zorg er wel voor dat je een speciale lollyhouder er bij aanschaft. Deze zijn doorgaans verzwaard waardoor je het op de bodem van je aquarium kan plaatsen en de garnalen er lekker van kunnen eten. Zo voorkom je ook dat de stoffen in je bodem terecht komen wat weer bodem rot kan veroorzaken.

Bladeren:

Sinds een tijdje is het gebruik van bladeren in een garnalen aquarium steeds meer in opmars gekomen. Zo kun je denken aan walnoot bladeren, eikenblad maar ook bananenblad, aarbeiblad, kersenblad en zelfs brandnetelblad. Elk type blad heeft weer zijn eigen werking op garnalen.

Doorgaans is het wel zo, mocht je ze uit de natuur gaan plukken, dat de bladeren goed gedroogd moeten worden voordat ze aan de garnalen worden gegeven. Neem ook geen blad wat groeit bij een doorgaande weg. De uitlaatgassen zullen in de bladeren trekken wat de kans op sterfte zeker vergroot.

Mocht je brandnetelblad gaan plukken neem het dan uit een stuk wat ver van een pad of weg groeit. Langs een pad is het zeker mogelijk dat honden er op geplast hebben en dat is ook niet bevorderlijk voor de welzijn van je garnalen. Bij de meeste webshops zijn mooie bladeren te koop wat op een juiste manier is verworven.

Let dus goed op bij het gebruik van bladeren. Lees je eerst goed in, voordat je iets vanuit het wild in je aquarium stopt.

Bovendien eten garnalen ook van je mossen en planten. Dode bladeren worden lekker opgegeten en ook dode vissen en garnalen worden opgegeten. Ze ruimen dus ook je aquarium op.