Planten:

Wat wil je nog meer, levende vissen in je aquarium maar ook planten. Samen met alle stenen en hout wordt dit een prachtig geheel. Lees hier meer over de verschillende planten.

Door gebruik te maken van planten maak je je aquarium niet alleen mooier en levendiger maar het helpt ook in het ecosysteem van je aquarium. Vissen en garnalen scheiden afvalstoffen af, de planten vangen dat op en maken er weer bruikbare voedingsstoffen van. Wat wil je nog meer?

Op deze pagina zullen we een aantal planten bespreken die meewerken in je aquarium waar ook de garnalen gek op zijn.

Waterpest (Elodea Densa):

Waterpest is een snelgroeiende plant wat veel zuurstof produceert. Je kan deze plant op meerdere manieren inzetten. Planten in de bodem maar ook laten zweven door het water. De plant hoeft niet geplant te worden om te groeien.

Tijdens de opstart van een nieuw aquarium is dit een ideale plant. Het neemt overtollige voedingsstoffen op en helpt zo om algengroei te voorkomen. Wanneer je er genoeg van in je aquarium hebt helpt dit ook om verzuring van het water tegen te gaan.

Jonge visjes en garnalen kunnen hier prima in schuilen.

Met de juiste condities kan deze plant tot wel 80cm lang worden. Snoeien en verstekken gaat prima met deze plant.

Waterpest komt achterin het aquarium het beste tot zijn recht. Vooral omdat het snel groeit.

 

 

 

Hoornblad (Ceratophyllum demersum):

Hoornblad is vergelijkbaar met Waterpest. Een plant met weinig eisen en groeit eigenlijk overal. Ook kan deze geplant of drijvend toegepast worden. Wanneer je dit laat drijven zorgt het ook voor een vermindering van licht in het aquarium. Ideaal om algen tegen te gaan.

De plant breekt makkelijk af en zal daarna gewoon verder groeien. Verstekken is dus prima mogelijk met deze plant.

Hoornblad komt, net als waterpest, achterin het aquarium het beste tot zijn recht. Vooral omdat het snel groeit.

 

 

 

 

 

Sterrenkruid (Heteranthera zosterifolia):

Sterrenkruid is een ideale schuilplaats voor de kleinste bewoners van het aquarium.

De plant wordt boven water gekweekt en zal bij aanschaf bladeren hebben waarvan de uiteinden rond zijn. Na verloop van tijd zal de plant zich aanpassen naar de onderwater versie en zullen de bladeren puntig worden.

Wanneer de plant klein gehouden wordt is het een mooie blikvanger aan de voorkant van het aquarium. Let wel op dat de plant tot zo'n 40cm hoogte kan groeien.

Omdat de puntige blaadjes naar boven gericht staan lijkt het net op een ster. Vandaar ook de naam.

 

 

Javavaren (Microsorium pteropus):

Een zeer makkelijke plant om te gebruiken in het aquarium. Met weinig voeding en licht groeit de plant gestaag door. Deze plant is ideaal om vast te laten groeien op hout. Dit doe je door het eerst erop vast te binden. De wortels zoeken dan hun weg om de beste grip te krijgen.

Het wordt afgeraden om deze plant in een bodem te plaatsen. De wortel zal dood gaan waarna de plant ook afsterft.

De plant heeft wel onderhoud nodig. Het vangt veel viezigheid uit het aquarium op omdat de bladeren dicht tegen elkaar groeien. Af en toe eens door de bladeren wroeten is geen overbodige luxe. Hoe meer plantenvoeding je geeft, hoe sneller het groeit. Het is alleen niet per se nodig.

 

 

 

Mocht je vissen houden bij je garnalen, is het belangrijkste om te onthouden dat je planten bescherming bieden kunnen voor de babygarnaaltjes.