Wat voor water?

Het klinkt raar maar je kan een aantal soorten water gebruiken voor je aquarium. Lees hier meer over de verschillen.

Kraanwater:

Kraanwater is natuurlijk het makkelijkste om toe te voegen aan je aquarium. Toch kent dit een aantal nadelen.

Zo is het water uit de kraan voorzien van gloor en zware metalen zoals zink, koper en lood. De zuurgraad van het water, de hardheid van het water kunnen afwijken per plaats / regio in Nederland.

Om het water volledig geschikt te maken voor aquaria zijn talloze middeltjes te verkrijgen. Wanneer je aquarium goed is ingedraaid is kraanwater op zich geen probleem om te gebruiken. Hou wel goed je waterwaarden in de gaten.

Osmosewater:

Osmosewater is iets wat steeds vaker wordt gebruikt door aquarianen. In tegenstelling tot kraanwater (wat vol is met stoffen die je eigenlijk niet wil) is osmose water 'leeg'. Dat wil zeggen dat er helemaal niets in het water zit.

Wanneer je dit water gaat meten met een TDS meter heb je een waarde van 0. Om het geschikt te maken voor aquariums is het nodig om middelen toe te voegen. Zie pagina Waterwaarden om meer te weten te komen over de verschillende waarden en hoe je dat kan meten.

Osmosewater kun je kant-en-klaar kopen maar je kan het ook zelf maken. Door gebruik te maken van een osmose apparaat kun je het standaard kraanwater 'leeg' maken. In het apparaatje, wat aangesloten wordt op de kraan, zitten filters en membranen om het water te filteren. Er zijn 2 uitgaande slangen. 1 Voor het afvalwater en de andere voor het schone osmosewater.

Om het geschikt te maken voor het houden van Caridina garnalen dient er GH+ toegevoegd te worden. Dit is een stof wat bestaat uit mineralen en zouten die volledig zijn afgestemd op het houden van Caridina garnalen. Door gebruik te maken van een TDS meter kun je goed aflezen of je voldoende mineralen hebt toegevoegd.