Welk type filter is geschikt?

In een aquarium heb je uiteraard een filter nodig, welke? Dat hangt af van je mogelijkheden en wensen. In dit hoofdstuk worden een aantal verschillende filters uitgelegd. 

Zo zijn er een aantal verschillende, Interne filters / Externe filters / Sponsfilters / Hang-on filters. Wat past bij je aquarium maar het belangrijkste, wat is veilig voor je vissen / garnalen.

Interne filters:

De naam zegt het al, het is een filter die je IN je aquarium stopt. Er komt alleen een stroomdraad uit je aquarium en verder heb je er niets buiten.

Er bestaan veel soorten interne filters. Een veel gemaakte fout door (startende) aquarianen is dat ze denken dat een filter al het vuil uit je aquarium moet halen. Deels doen ze dat ook maar het belangrijkste is dat er een bacteriecultuur opbouwt in het aquarium. De bacteriën hechten zich vast aan het filter materiaal en zorgen voor de stabiliteit van het water.

Er zijn interne filters met sponzen maar ook waar je zelf filter materiaal in kan doen.

Externe filters:

Een externe filter wordt buiten het aquarium geplaatst. Middels slangen haalt het water uit je aquarium om te reinigen en is er een terugvoer je aquarium in. Niet elke aquarium is hiervoor geschikt. Bekijk dat goed voordat je je aquarium / filter aanschaft.

In een externe filter zitten bakjes waar je verschillende filtermaterialen in kan doen. Van filtermatten (diverse mazen) tot granulaat. Zie verder op deze pagina voor de soorten filtermaterialen. Afhankelijk van hoe je aquarium inricht kun je kijken welke materialen er het beste bij passen.

Sponsfilters:

Sponsfilters zijn doorgaans altijd geschikt voor garnalen. De mazen zijn zo klein dat zelfs een babygarnaal er niet door kan. De meeste sponsfilters worden aangedreven door luchtpompen. Maar kan bijvoorbeeld ook aangesloten op een Aquel Mini Pat.

Let bij de luchtpompen en sponsfilters goed op hoe veel liter lucht het moet doorlaten. Bij een te lage luchttoevoer zal de filter niet goed werken.

Garnalenveilige filters:

Er zijn genoeg filters te koop voor aquaria met vissen. Aangezien de garnalen klein kunnen zijn is dus niet elke filter geschikt voor garnalen.

Bij de externe filters is het belangrijk om bij de aanzuigkant een spons of filter te plaatsen waar de garnalen niet door kunnen. Bepaalde merken hebben duidelijk aangegeven of het geschikt is voor garnalen.