Welke bodem ga ik gebruiken?

Elk type bodem heeft weer zijn eigenschappen. Op deze pagina gaan we een aantal verschillende bodems bekijken. Lees hier meer over de verschillende bodems.

Aquasoil:

Aquasoil is een bodembedekker gemaakt van kleine bolletje klei. Een ideale bodem om je planten goed in vast te kunnen zetten. Aquasoil is verkrijgbaar in verschillende kleuren, oker, rood/bruin, zwart en amazone.

Een aantal voordelen van het gebruik van aquasoils: het is volledig organisch, absorbeert afvalstoffen (meststoffen) wat de plantwortels weer kunnen opnemen en verlaging van de PH waarde van het water. De aanschaf van aquasoil is duurder dan andere soorten bodems.

Bekende merken van Aquasoils zijn o.a.: Glasgarten, HELP en ADA.

Ph verlagende bodem:

Wanneer je Caridina garnalen houdt of wil gaan houden en mee wil gaan kweken is een PH verlagende bodem zeer belangrijk. Het bijkomende voordeel is ook dat ook het water zachter maakt. oftewel, het verlaagt de PH waarde maar ook de KH waarde. Kijk verder op deze website om meer te weten te komen over deze waarden.

Bekende merken van PH verlagende bodems zijn o.a.: ADA, Dennerle, JBL, Akadama. De meeste merken geven daarbij ook aan dat het geschikt is voor garnalen.

Filterzand

Filterzand is verkrijgbaar in verschillende maten. Door de vorm van het zand is het ideaal voor planten om in te kunnen wortelen. De bodem blijft luchtig en werkt ook als een natuurlijke filter. Altijd eerst goed afspoelen voordat het gebruikt kan worden in het aquarium. Dit voorkomt een hoop ellende en troebel water. Let wel op dat je bij gebruik van filterzand extra voedingsstoffen voor de planten toe dient te voegen. Denk hierbij aan kleibolletjes, tabletten en andere voedingstoffen die je naast de wortels kan plaatsen.