Verschillende algen en hoe kom je er vanaf

In bijna elk aquarium komen algen voor. In grote of kleine mate.

Alle soorten alg hebben een oorzaak, dus ook de mogelijkheid om er vanaf te komen. In dit gedeelte ga ik wat verder in op de verschillende algen en wat je er tegen kunt doen.

 

Groene Puntalg:

Groene puntalg nestelt zich vaak op de ruiten van het aquarium en in enkele gevallen ook op de planten. Er zijn 2 varianten van de groende puntalg. De zachte variant welke ook wel de Green Dust Algea (GDA) wordt genoemd. Dit is makkelijk te verwijderen. En er is een harde variant welke de Green Spot Algea (GSA) wordt genoemd en deze hecht zich ook aan traag groeiende planten.

De GDA komt veelal door een tekort aan Co2 en voedingstoffen. De GSA komt doorgaans door een tekort aan Co2, te zwakke stroming in het aquarium en een tekort aan PO4 (Fosfaat).

Om van deze algen af te komen is het raadzaam om Co2 toe te gaan voegen en te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen in het water hebt. Dit kun je met behulp van druppeltests meten. Uiteindelijk weet je wel wat je planten verbruiken en wanneer je wat moet toevoegen. Kijk ook of je voldoende stroming hebt en blijf het aquarium goed onderhouden. Hierbij moet het filter ook niet vergeten worden.

 

 

Baardalg:

Baardalgen zijn ook wel bekend onder de volgende benamingen: roodwieren, zwarte puntalg of zwarte penseelalg. Baardalg ontstaat doorgaans door te weinig CO2, een schommelende CO2, slechte stroming in het water (deadspots) of een slechte kwaliteit van het aquariumwater. De oplossing ligt dus ook in deze oorzaken.

Zorg er voor dat de CO2 voldoende wordt toegevoegd in het aquarium. Middels een dropchecker met vloeistof is makkelijk af te lezen of er genoeg in zit. Geen dropchecker? controleer dan de PH en KH waarde. Middels een CO2 tabel is dan af te lezen of je genoeg of te weinig geeft.

Zorg ook voor voldoende stroming in het water. Voeg zo nodig een stromingspomp toe om meer watercirculatie te realiseren. Doe voldoende waterwissels en hou het goed in de gaten.

 

 

 

Draadalg:

Draadalg is een slijmerige alg dat ontstaat door een tekort aan voedingsstoffen en Co2. Het kan ook gebeuren dat de lampen te lang en te fel aanstaan waardoor de planten sneller groeien, meer voedingsstoffen gebruiken en ook hierdoor de tekorten ontstaan.

Om dit weg te krijgen kun je handmatig zoveel mogelijk verwijderen, eventueel met een satéprikker draaien om de algen vast te grijpen. Om de algen weg te houden dien je goed te kijken naar je Co2 en je voedingsschema voor de planten. Meet goed wat de waardes zijn en voeg toe wat nodig is. Kijk ook of je verlichting niet te lang aanstaat. Ook een makkelijke manier om dit tegen te gaan is door Japonica (XL) garnalen toe te voegen. Die vinden het heerlijk en houden daarnaast ook je bak mooi schoon.

 

 

 

Staghornalg:

Staghornalgen zijn vervelende en stugge algen in het aquarium meestal met een grijze kleur. Ze hebben deze naam omdat het lijkt dat de algen vertakkingen hebben zoals herten dat hebben op hun gewei.

Staghornalgen ontstaan doorgaans door een teveel aan ammoniak, een tekort aan plantenvoeding / Co2 en te sterke verlichting. Ook kan dit komen door een stapeling van ijzer. Dit kan gebeuren door een gebrek aan onderhoud en de benodigde waterwissels.

Verhoog de frequentie van onderhoud door zeker om de 2 a 3 dagen 20% water te wisselen. Alle zwaar aangetaste bladeren kun je daarbij verwijderen. Kijk goed naar je Co2, plantenvoeding en verlichting. Probeer hier een juiste combinatie in te vinden.

Wil je snel van de algen af kun je ook onderstaande methodes gebruiken: Smeer tijdens een waterwissel (nadat de aangetaste delen droog komen te staan) de algen in met Carbo vloeistof (Easy Carbo als voorbeeld) d.m.v. een kwast. Je zal zien dat de algen bijna direct rood kleuren en dood gaan. Lukt dit niet kun je de carbo met een doseerspuitje rechtstreeks op de algen spuiten. Let er wel op dat je filter tijdelijk uit staat en je niet teveel ineens doseert, kijk goed op de verpakking voor de maximale dosis.

Ook kun je gebruik maken van Waterstofperoxide (3% van de drogist). Dit kun je ook met een doseerspuitje rechtstreeks op de algen spuiten. Zodra dit in aanraking komt met de ondergrond gaat het bruisen. Zorg wel dat je vissen hier niet direct bij zijn. Ik gooi zelf een beetje voer in de ene hoek zodat de vissen daarheen gaan en spuit dan de waterstofperoxide op de plekken. Met een aantal keer zal het al aanzienlijk minder worden.

In de basis blijft goed onderhoud absoluut het belangrijkste om het op lange termijn goed te houden.

 

 

Zweefalg:

Zweefalg is een alg dat door je gehele aquarium gaat zitten. Je vissen zwemmen er letterlijk doorheen omdat het water zelf groen is.

Dit komt o.a. teveel afvalstoffen, te warme temperaturen, teveel licht, ammoniakpiek (misschien door dode vis(sen), te weinig of geen Co2 of een gebrek aan voedingsstoffen.

Wanneer je een te klein aquarium voor de vissen die je hebt krijg je het probleem dat je filter de afvalstoffen niet meer kan verwerken. Je vissen scheiden ammoniak uit en je filter heeft te weinig capaciteit. Heb je teveel vissen, zorg eerst dat je daar een mooi huisje voor vind en dun de populatie uit. Zo voorkom je een teveel aan ammoniak.

Hoe kom je er vanaf:

Verhoog de frequentie van onderhoud en doe vaker een waterwissel van ca. 30% (om de 2 a 3 dagen).

Kijk goed naar hoe lang je verlichting aan staat en of dat niet te lang is. Er wordt doorgaans maximaal 8u geadviseerd. Staan je lampen langer aan, hebben je planten dus ook meer voeding nodig. Staat je bak naast een raam zorg dan dat het licht niet direct in de bak kan komen. Scherm het goed af. Anders heb je dubbelop verlichting. Met direct daglicht / zonlicht wordt de bak ook warmer dan je zou willen. Hou hiermee ook de temperatuur stabiel.

Voeg je nog geen Co2 toe, kijk dan naar je planten en of die dat nodig hebben. Wil je geen Co2 gebruiken, kies dan planten die het niet nodig hebben. En anders kijken om een Co2 systeem aan te schaffen. Controleer met druppeltests of de waterwaarden (nitraat, fosfaat, ijzer, ammoniak) goed zijn en pas anders het toevoegen van plantenvoeding aan. Met wat geduld ben je zo van de problemen af.

Als laatste redmiddel zou er gekozen kunnen worden voor een UV-filter wat in de slang van een externe filter gemonteerd kan worden. Omdat het water hierdoor geleid wordt en de UV stralen de algen doden, raak je het zo kwijt. Ik zou persoonlijk voor de natuurlijke en bronbestrijding gaan, zonder extra middeltjes of apparaten.